Respublikinis Borutaičių poezijos konkursas „Nuo čia pradėjau aš...“

Atgal

Respublikinis Borutaičių poezijos konkursas „Nuo čia pradėjau aš...“

  2020-04-28

Borutaičių draugijos ir Garliavos Jonučių gimnazijos bei progimnazijos, Kauno rajono švietimo centro iniciatyva daugelį metų vyksta atvirieji mokinių poezijos konkursai, kurių laureatai tradiciškai vainikuojami gegužės mėnesį Kazio Borutos sodyboje, ant aukšto Jiesios skardžio, „Poezijos pavasarėlio“ šventėje. Keliolika metų ši šventė yra tarptautinio festivalio „Poezijos pavasaris“ renginių dalis. Šiemet gegužės 21dieną turėjo įvykti jau  27-asis „Poezijos pavasarėlis“. Tikėjomės vėl sulaukti ne tik gausaus kūrybingų mokinių būrio, bet ir pripažintų poetų delegacijos iš Vilniaus ir Laikinosios sostinės. Kaip neseniai informavo didžiojo „Poezijos pavasario“ organizatoriai, gali būti, kad dėl pandemijos ši poezijos fiesta šalyje vyks liepos paskutinę – rugpjūčio pirmą savaitę. Tad viliamės, kad ir mes galėsime realiai vainikuoti „Poezijos pavasarėlio“ laureatų laureatą.
2020 metų pradžioje, siekdami deramai paminėti rašytojo Kazio Borutos 115-ąsias gimimo ir 55-ąsias mirties metines bei iškiliausio mūsų krašto kūrėjo Roberto Keturakio 85- ąsias gimimo metines, paskelbėme respublikinį 1-12 klasių mokinių poezijos konkursą „Nuo čia pradėjau aš...“ Nuostatuose įrašėme, kad šį konkursą skiriame ir LR Seimo paskelbtiems Mokyklų bendruomenių metams paminėti. Jaunųjų poetų konkurso globėjais ir kūrybos vertintojais tradiciškai sutiko būti Borutaičių draugijos garbės nariai kraštiečiai kūrėjai Robertas Keturakis ir Zita Gaižauskaitė. Džiugu, kad į komisijos darbą įsitraukė ir pripažintos poetės Aldona Ruseckaitė, Zenė Sadauskaitė, Regina Jasukaitienė, „Poezijos pavasarėlio 97“ laureatė psichologė Edita Liuizienė. Rašytojams talkina ir kūrybingos Garliavos Jonučių progimnazijos mokytojos Daiva Venckuvienė, Birutė Jasiukaitienė ir Virginija Vasiliauskienė. Autoritetinga komisija elektroniniu būdu gavo eilėraščius ir juos jau baigia įvertinti. Tikimės, kad gegužės mėnesį pavyks kiekvienam konkurso dalyviui nusiųsti Garliavos Jonučių progimnazijos direktorės padėkos raštą, o laureatus pasieks Kauno rajono švietimo centro diplomai ir rėmėjų dovanos.
Nors nuo kovo vidurio įsisiautėjo COVIT-19 pandemija, šiemet poetų derlius išties įspūdingas. Iki balandžio 3 dienos sulaukėme net 54 autorių darbų iš 30-ies Lietuvos mokyklų. Daugiausia jaunųjų poetų - 5-8 klasių amžiaus grupėje: 29 mokinių darbai iš 17 mokyklų. 9-12 klasių kūrėjų skaičius taip pat įspūdingas - net 20 autorių iš 15 mokyklų. Galbūt dėl viruso grėsmių 1-4  klasių grupė kuklesnė – tik penki mokiniai iš dviejų mokyklų.
Nuoširdžiai dėkojame visiems konkurso dalyviams ir jų mokytojams, bet kokiomis sąlygomis puoselėjantiems vaikų ir jaunimo pilietinį aktyvumą, pagarbą gimtajai kalbai ir literatūrai, ugdantiems meninę saviraišką. Skelbiame mokyklų, respublikinio Borutaičių poezijos konkurso dalyvių, sąrašą:
            Sudervės Mariano Zdziechovskio pagrindinė mokykla
            Radviliškio Vaižganto progimnazija      
            Pasvalio Svalios progimnazija
            Kauno r. Čekiškės Prano Dovydaičio gimnazija
            Liudvinavo Kazio Borutos gimnazija
            Kauno Martyno Mažvydo progimnazija
            Zarasų Pauliaus Širvio progimnazija
            Kauno Jurgio Dobkevičiaus progimnazija
            Panevėžio ,,Šaltinio“ progimnazija
            Kelmės rajono Pakražančio gimnazija
            Alytaus r. Miroslavo gimnazija
            Liuksemburgo I Europos mokykla
            Panevėžio ,,Žemynos“ progimnazija
            Jonavos rajono Ruklos Jono Stanislausko mokykla – daugiafunkcis centras
            Kauno Veršvų gimnazija
            KTU inžinerijos licėjus
           Pakruojo „Atžalyno“ gimnazija
            Marijampolės Sūduvos gimnazija
            Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazija
            Vilniaus Mykolo Biržiškos gimnazija
            Marijampolės Šv. Cecilijos gimnazija
            Šiaulių r. Kuršėnų Lauryno Ivinskio gimnazija
            Jurbarko Antano Giedraičio - Giedriaus gimnazija
            Viešoji įstaiga Pranciškonų gimnazija (Kretinga)
            Palangos senoji gimnazija
            Ugnės Karvelis gimnazijos Ežerėlio skyrius
            Joniškio rajono Žagarės gimnazija
            Panevėžio Juozo Miltinio gimnazija
            Garliavos Jonučių progimnazija
            Garliavos Jonučių gimnazija

 

 

 
Zigrita Petraitienė
Borutaičių draugijos pirmininkė
Garliavos Jonučių progimnazijos ir gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja ekspertė