EMOCIUKO viešnagė gimnazijoje

Atgal

EMOCIUKO viešnagė gimnazijoje

  2019-10-11

Spalio 7-11 d.d. Karmėlavos Balio Buračo gimnazijoje svečiavosi EMOCIUKAS. Jis pradėjo sveikatą stiprinančių ugdymo įstaigų vizitus. Gimnazijoje savaitės moto buvo „Draugaukime ir šypsokimės
EMOCIUKAS pačią pirmą dieną prisistatė mokyklos administracijai ir supažindino su psichikos savaitės veiklomis, bei atnešė vitaminų padėklą.
1-4 klasių mokiniai matavo savo „emocinę temperatūrą“. Visą savaitę reikėjo sužymėti kaip jie jaučiasi ryte ir po pamokų. Emociukas lankėsi klasėse, bendravo su mokiniais ir surinktus termometrų parodymus apibendrino gimnazijos psichologė Simona Pūkaitė.
Psichikos sveikata turi didžiulę reikšmę sėkmingam mokymuisi. Jei mokinys į mokyklą ateina neramus, pavargęs, baimingas, blogos nuotaikos jo gebėjimas mokytis yra sumažėjęs. Sėkmė ne tik mokykloje, bet ir vėlesniame gyvenime lydi tuos mokinius, kurie tinkamai valdo savo jausmus ir kontroliuoja savo elgesį, veiksmingai sprendžia tarpasmeninius konfliktus, priima gerus sprendimus susidūrę su kasdieniais sunkumais
Minint Pasaulinę psichikos sveikatos dieną, gimnazijoje pertraukų metu buvo fiksuojama mokinių emocijos. Kaip jie jaučiasi  pertraukų metu, ar yra laimingi, pikti, pavargę, suirzę ir pan. Mokiniai įvardijo savo jausmus, pasakojo, kodėl taip jaučiasi, ką naujo sužinojo iš informacinio stendo apie psichinę sveikatą. Mokinių emociją užfiksavo jų pasirinkti veidukų lipdukai ir labai džiugu, kad beveik visi jie buvo linksmi, žaismingi. Prie akcijos noriai prisijungė ir mokytojos, kurios įvardijo savo emocijas ir dalinosi savo pastebėjimais apie mokinių vyraujančias nuotaikas mokykloje.
Gimnazijos languose puikavosi motyvuojančios frazės psichikos sveikatos tema, o sutiktas koridoriuje EMOCIUKAS praskaidrindavo nuotaikas, daugelis šypsojosi ir bandė nusistatyti savo emocinę savijautą. Psichologė Gabrielė Cmieliauskaitė parengė stendinį pranešimą „Psichinės sveikatos faktai pasaulyje“.
Vieningai nutarę, kad emocinė sveikata priklauso ne tik nuo vidinės savijautos bet ir fizinės sveikatos, vieną popietė skyrėme mokytojams. LSMU II kurso visuomenės sveikatos priežiūros studentas Dovydas Švėgžda testais patikrino ir mokytojų fizinę savijautą ir pateikė rekomendacijas.
Ketvirtadienio vakare EMOCIUKAS lankėsi gimnazijos sporto salėje, kur pilateso treniruočių metu sutiko ne tik mokytojus, bet ir aktyviai sportuojančius Karmėlavos bendruomenės narius.
Apsilankymas gimnazijoje baigėsi penktadienį, kai Emociukas aplankė ir priešmokyklinių grupių vaikus. Vyko renginukas „Emocijos ir jausmai – mūsų draugai“. Taip pat 5 – tų klasių mokiniai per dailės pamoką turėjo užsiėmimą: Emocinio namo statyba „Aš myliu savo klasę, nes...“
Smagu, kad turėjome tokį svečią ir tikimės, kad jo palikta gera emocija mūsų neapleis.

Virginija Kanapinskienė, sveikatą stiprinančių mokyklų tinklo gimnazijos koordinatorė.
Ingrida Černiauskienė, visuomenės sveikatos priežiūros specialistė.