Kaip žydinti ieva Jiesios pakrantėj

Atgal

Kaip žydinti ieva Jiesios pakrantėj

  2019-05-14

Šiais kraštiečio Roberto Keturakio žodžiais pavadinome tarptautinio festivalio „Poezijos pavasaris“ renginį - Borutaičių draugijos poezijos šventę, kuri tradiciškai vyko Pakaunėje, Kazio Borutos kalnelyje, šalia Jiesios, gegužės 14 dieną.

Į borutaičių „Poezijos pavasarėlį“, kuris buvo ir Atvirojo 5 – 12 klasių mokinių poezijos konkurso, skirto Vietovardžių ir Laikinosios sostinės metams,  baigiamoji dalis, atvyko vilniečiai poetai Aušra Kaziliūnaitė, Jolanta Sereikaitė, Vidas Morkūnas bei aktorius Andrius Bialobžeskis. Taip pat dalyvavo ir Garliavos Jonučių progimnazijos garbės narė, garliavietė vaikų  poetė Zita Gaižauskaitė bei dainų autorė, poetė Zenė Sadauskaitė.

Nuskambėjus Borutaičių himnui ir įžiebus poezijos ugnelę, paskelbėme, kad šių metų Atvirajame poezijos konkurse dalyvavo 44 mokiniai iš 14 Kauno rajono ir šalies mokyklų. Perdavėme šventėje negalėjusio dalyvauti kraštiečio poeto, 8-12 klasių mokinių kūrybos vertintojo Roberto Keturakio žodžius, kad jaunųjų eilėse yra daug poezijos blyksnių, bet labiausiai buvo vertinama kūrybos visuma. Apie vaikų eilėraščių tikrumą, nesumeluotą išsisakymą renginyje kalbėjo ir 5-7 klasių kūrybos vertintoja poetė Zita Gaižauskaitė. Svarbiausi poezijos konkurso apdovanojimai - Borutaičių „Poezijos pavasarėlio 2019“ LAUREATŲ LAUREATĖS vainikas, Kauno rajono švietimo centro diplomas ir specialusis prizas bei Garliavos Jonučių gimnazijos piniginė premija – šiemet atiteko Garliavos Jonučių gimnazijos IIIa klasės mokinei SIMONAI KATILIŪTEI. Ją šiltai pasveikino ir šventėje viešėjusi poetė Aušra Kaziliūnaitė, įteikusi naujausią „Poezijos pavasario“ almanachą bei paskaičiusi savo kūrybos. Padrąsinantį žodį tarė ir poetė, grafikė Jolanta Sereikaitė, kuri Borutos kalnelyje viešėjo jau antrą kartą.

Po nuotaikingos Garliavos Jonučių progimnazijos etninės kultūros būrelio programos apie Jiesios intakus (mokytoja Rita Mikutavičienė) šventės dalyviai sužinojo, kam dar šiemet skirti laureatų vardai ir diplomai. 5-7 klasių grupėje išskirti šie įdomiausių eilėraščių autoriai: septintokės Adrija Zavackaitė iš Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos ir Radvilė Stepukonytė iš Garliavos Jonučių progimnazijos, penktokai Gerda Stralkutė iš Liudvinavo Kazio Borutos gimnazijos, Goda Dručiūnaitė iš Šlienavos pagrindinės mokyklos ir Jokūbas Balčiūnas iš Garliavos Jonučių progimnazijos. 8-12 klasių grupėje laureatėmis tapo aštuntokės Liveta Levendrauskaitė, Ežerėlio pagrindinė mokykla, ir  Skaistė Sartanavičiūtė, Garliavos Jonučių progimnazija,  Gabija Dručiūnaitė, Kauno „Aušros“ gimnazijos trečiokė bei  Emilija Kalvynaitė, Neveronių gimnazijos antrokė.  Įspūdingas specialusis Borutaičių prizas šiemet iškeliavo į Zarasus – meniškiausius eilėraščius vietovardžių ir Laikinosios sostinės tema pavyko sukurti Gabijai Zavackaitei iš Pauliaus Širvio progimnazijos (mokytoja Andželika Vitkūnienė). Visiems jauniesiems kūrėjams palinkėjo sėkmės ir paskaitė savo kūrybos poetė Zenė Sadauskaitė bei svečias iš Vilniaus, žinomas ir kaip puikus vertėjas, Vidas Morkūnas. Didele atgaiva mažam ir dideliam klausytojui tapo aktoriaus Andriaus Bialobžeskio perskaitytos lietuvių poetų eilės. 

Nors šiemet Borutos kalnelyje nelepino saulė, gerokai visus pašaldė šiaurinis vėjas, bet visi išsiskirstėme su gera nuotaika. Baigdami poezijos šventę į Borutaičių draugijos gretas vėl žaismingai įšventinome būrelį penktokų. Tikime, kad poezijos ugnelė čia susirinkusius gimtojo žodžio mylėtojus dar šildys daugybę metų.

Zigrita Petraitienė,
Borutaičių draugijos pirmininkė,
Garliavos Jonučių gimnazijos ir progimnazijos mokytoja