Geografijos naktis 2019 Jonučių progimnazijoje ir gimnazijoje

Atgal

Geografijos naktis 2019 Jonučių progimnazijoje ir gimnazijoje

  2019-04-12

Balandžio 12 d.  Garliavos Jonučių progimnazijoje ir gimnazijoje vyko renginys  „GEOGRAFIJOS NAKTIS 2019”,  skirtas besidomintiems geografija ir ją geriausiai išmanantiems Kauno rajono švietimo įstaigų mokiniams ir jų mokytojams.
Į renginį tradiciškai kviečiami įžymūs Lietuvos žmonės, kurių gyvenime ir darbe geografijos žinios yra ypač svarbios. Šį kartą į susitikimą su Kauno rajono geografų bendruomene atvyko alpinistas, keliautojas, fotografas Saulius Damulevičius. Alpinistas papasakojo, kaip nuo pat vaikystės keliavo su tėveliais ir iš jų paveldėjo „kalnų ligą“, apie pirmąjį alpinistinį įkopimą į Monblano viršūnę (4807 m) 2004 metais, apie alpinistinį inventorių, apie išmoktas išgyvenimo pamokas, apie nuolatinę kovą su savimi žygiuose. Per atostogas jo nuolatiniai palydovai - kalnai, šaltis ir sniegas. 2015 m. alpinisto iššūkiu tapo Tian Šanio kalnai, o 2017 metais - gražuolė Manaslu viršūnė Himalajuose. Lietuvis yra vienas iš 400 žmonių, pasiekusių penkias aukštesnes nei 7 tūkst. km viršūnes Tian Šanio ir Pamyro kalnuose.
Pasak „Sniegynų tigro“ ir Lietuvos „Metų alpinisto“ titulus turinčio Sauliaus, yra dvi žmonių grupės – vieni kopia į kalnus, o kiti to niekada nesupras. „Aš labai daug išmokau iš kalnų. Tokių pamokų, kurioms, man atrodo, kitur gyvenime reikėtų labai daug laiko. Galbūt pradžioje tai buvo tiesiog sportinis išbandymas, charakterio ugdymas, pripratimas prie sunkių sąlygų, kurios šiek tiek lyginamos su sąlygomis kariuomenėje, - tai vyriškumo mokykla. Bet vėliau ta mokykla baigiasi, tu jau pripranti, tau jau šaltis ar kopimo elementai nebėra iššūkis ir atsiranda kiti, organizaciniai, elementai: ekspedicijos, darbas su komanda“, – apie trauką kalnams pasakojo S. Damulevičius. Pasak alpinisto, vienas svarbiausių dalykų, kuriuos galima suvokti kalnuose, yra žmogaus būties trapumas. Tą supratome žiūrėdami filmą apie žygį per užšalusią Baltijos jūrą, kurio metu keliautojai praleido 10 naktų ant ledo ir įveikė 235 km slidėmis! Mus sužavėjo įtaigus alpinisto pasakojimas ir nuoširdus bendravimas.

Mokiniai dalyvavo „Proto mūšio” viktorinoje, kurią parengė J.Lukšos gimnazijos mokytoja Zita Talutienė. Organizatoriai parengė ir orientacines varžybas, kuriose varžėsi 10 komandų. Jos turėjo mokykloje surasti 10 punktų ir atlikti įvairias geografines užduotis. Nugalėtojai buvo apdovanoti žemėlapiais atvirlaiškiais „Aš myliu Europą“ ir saldžiomis dovanėlėmis. Vėliau mokinių pažintys tęsėsi naktinėje diskotekoje.

Tai jau antra „Geografijos naktis” Kauno rajone. Ją organizavo Kauno rajono geografijos mokytojų asociacija ir geografijos mokytojų metodinis būrelis. Esame dėkingi nuolatiniams savo rėmėjams: Rasai Sasnauskienei, Kauno švietimo centro metodininkei, ir Audriui Sasnauskui, Sodininkystės ir daržininkystės instituto, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro filialo vadovui.

Susitiksime 2020 metais!

Kauno rajono mokyklų geografijos mokytojai: Valentinas Padriezas, Sonata Žilinskienė, Ilona Mackevičiūtė