Lietuvos geografų sueiga „Balainės pušys ąžuolą pagimdė", skirta prof. Alfonso Basalyko gimimo 100-osioms metinėms

Atgal

Lietuvos geografų sueiga „Balainės pušys ąžuolą pagimdė", skirta prof. Alfonso Basalyko gimimo 100-osioms metinėms

  2024-04-27

2024 m. balandžio 27 d. (šeštadienį) Kauno rajono Jonučių progimnazijoje vyko renginys, skirtas geografui profesoriui Alfonsui Basalykui (1924-1986) atminti.  Renginys, skirtas 100-osioms gimimo metinėms paminėti, susilaukė išskirtinio dėmesio ir šilumos.
Profesoriaus buvę studentai, mokslininkai, tęsiantys A. Basalyko pradėtą darbą, geografų sueigos „Balainės pušys ąžuolą pagimdė“ organizatoriai, A. Basalyko šeimos nariai, Kauno rajono geografijos mokytojai  rinkosi kartu, kad pagerbtų šią žymią asmenybę. Visų dalyvių indėlis, įsitraukimas ir aistra prisidėjo prie šio svarbaus jubiliejaus šventimo ir leido visiems kartu pažvelgti į praeitį ir pasisemti įkvėpimo naujoms idėjoms ir veikloms ateityje.
Jonučių progimnazijos direktorė Audra Galvanauskienė per nuotolinį ryšį  šiltai pasveikino visus susirinkusius. Ji išreiškė didžiulį pasididžiavimą bendruomenės iniciatyva švęsti šią svarbią sukaktį ir  dėkingumą savo komandos mokytojams. Direktorė pasidžiaugė, kad Jonučių progimnazijos geografijos mokytojai yra mokyklos širdis ir siela, bei dėkojo jiems už jų atsidavimą, profesionalumą ir gebėjimą įkvėpti bei ugdyti jaunąją kartą.
Renginio metu dalyviai dalinosi atsiminimais apie profesorių, skaitė pranešimus, aptardami jo mokslinio indėlio svarbą ir novatoriškumą net ir šiandieninėje geografijos mokslo erdvėje. Kiekvienas pasisakymas atspindėjo ne tik pagarbą jo asmenybei, bet ir įkvėpimą, kurį jis paliko būsimoms kartoms.
Jonučių progimnazijos fojė veikė mokinių piešinių paroda, skirta Alfonsui Basalykui atminti. Čia lankytojai galėjo pamatyti mokinių darbus, įkvėptus jo gyvenimo ir veiklos.
Renginio organizatoriai  - Kauno rajono Jonučių progimnazijos geografijos mokytojas ekspertas, Kauno rajono geografijos mokytojų metodinio būrelio narys Valentinas Padriezas, ir Jonučių progimnazijos geografijos mokytoja metodininkė, Kauno rajono geografijos mokytojų metodinio būrelio pirmininkė Sonata Žilinskienė  su dėkingumu ir nuoširdžiausiais jausmais dėkojo visiems už aktyvų dalyvavimą. Pasak renginio organizatorių, tokie renginiai įrodo, kad geografų bendruomenės stiprybė ir bendradarbiavimas gali sukurti prasmingą pokytį ir palikti ilgalaikį įspaudą populiarinant geografijos mokslą.
Po įspūdingos profesoriaus Alfonso Basalyko 100-ųjų gimimo metinių paminėjimo šventės, geografų bendruomenė netrukus susiburs vėl! Gegužės mėnesį Kauno rajono Garliavos Juozo Lukšos gimnazijoje vyks Respublikinė bendrojo ugdymo mokyklų 6-12 klasių mokinių A. Basalyko aplinkotyros darbų konferencija. Ši konferencija bus tarsi gražus ir prasmingas pratęsimas minint šią reikšmingą datą. Tai puiki proga mūsų jauniesiems mokslininkams parodyti savo darbus, kurie atspindi A. Basalyko mokslinių tyrimų dvasią ir įkvėpimą.
img01
img02