Nacionalinio 8-11 klasių mokinių čempionato „Makaronų tiltai“ rajono etapas

Atgal

Nacionalinio 8-11 klasių mokinių čempionato „Makaronų tiltai“ rajono etapas

  2024-03-15

2024 m. kovo 15 d. Domeikavos gimnazijoje vyko išskirtinio Nacionalinio 8-11 klasių mokinių čempionato „Makaronų tiltai“ rajono etapas. Dalyvavo 12 komandų iš 7 Kauno rajono mokyklų. Čempionato dalyvius muzikiniu sveikinimu pasitiko Ic gimnazijos klasės mokinė Emilija Rajinčiūtė, kuri atliko Lino Adomaičio dainą „Vandenynai“ ir ariją „Dangus tau dovanojo aukštį“ iš miuziklo „Žygimanto Augusto ir Barboros Radvilaitės legenda“. Po muzikinio sveikinimo gimnazijos direktorius Dalius Vibrantis palinkėjo komandoms inovatyviai spręsti problemas, kūrybiškai pademonstruoti inžinerinius sugebėjimus ir taikyti mokslo žinias praktikoje.
Rajono etapo organizatoriai fizikos mokytojai Virginija Vaitkuvienė (Vandžiogalos gimnazija) ir Virginijus Karmonas (Domeikavos gimnazija) pasidžiaugė, kad dalyvių pristatyti novatoriški makaronų tiltų projektai parodė, kad ribų tikrai nėra – nei kūrybai, nei mokslo pažangai. Jie padėkojo visiems dalyviams už drąsą ir novatoriškumą, praktiškai įgyvendinti savo idėjas, naudojant ribotas medžiagas ir išteklius, kad sukurtų funkcionalų tiltą. Rajono etapo organizatoriai yra įsitikinę, kad toks renginys ne tik atspindi mokinių gebėjimus, bet ir moko mus visus nebijoti iššūkių.
Nacionalinio čempionato rajono etapo eigą stebėjo nuolatinis renginio kuratorius ir vertinimo komisijos pirmininkas doc. dr. Gintautas Ambrasas (Vilniaus Gedimino technikos universitetas, Statybos valdymo ir nekilnojamojo turto katedra). Vertindamas tiltų projektus, doc. dr. Gintautas Ambrasas pabrėžė dalyvių kūrybiškumą, inovatyvumą, techninį meistriškumą ir moksliškai pagrįstą požiūrį. Pasak vertinimo komisijos pirmininko, komandų nariai sugebėjo taikyti įdomias idėjas ir neįprastus sprendimus, originaliai ir kūrybiškai perteikti tiltų tvirtumą ir estetinį patrauklumą. Dėmesys buvo kreipiamas į mokslinį pagrindimą, pavyzdžiui, kaip buvo taikomi fizikos dėsniai ir inžinerinės žinios, siekiant optimizuoti tilto konstrukciją ir tvirtumą ir kaip tilto konstrukcija sugeba atlaikyti apkrovas. Doc. dr. Gintautas Ambrasas akcentavo strateginį mąstymą ir sprendimų priėmimo procesą ir teigiamai įvertino mokinių gebėjimą planuoti ir efektyviai taikyti resursus, pabrėždamas bendradarbiavimo ir komandos darbo svarbą, siekiant sėkmingai įgyvendinti projektą.
Buvo paskelbti nugalėtojai.
I vieta atiteko Neveronių gimnazijos komandai „Ralfai griovėjai“ (mokytoja Rasa Šimaitienė). Pasak vertintojų, tilto projektas parodė neįtikėtiną techninį tobulumą.
II vieta atiteko Vandžiogalos gimnazijos komandai „Statybininkai“ (mokytoja Virginija Vaitkuvienė). Pasak vertintojų, įspūdingo tilto projekto autoriai pademonstravo mokslinį proveržį ir kūrybinį požiūrį į problemų sprendimą.
III vieta atiteko Vandžiogalos gimnazijos komandai „Tiltukų griovėjai“ (mokytoja Virginija Vaitkuvienė). Pasak vertintojų, stiprios motyvacijos, pastangų, atkaklumo ir meilės mokslui dėka buvo sukurtas išskirtinis tilto projektas.
Čempionato organizatoriai linki nugalėtojams, kad laimėjimai būtų dar vienas žingsnis link jų svajonių ir tikslų įgyvendinimo! Čempionato organizatoriai dėkoja visiems dalyviams už jų įsipareigojimą, kūrybiškumą ir pastangas, originalias idėjas, aistrą ir entuziazmą, už jų indėlį į mokslo populiarinimą. Čempionato organizatoriai dėkoja mokinius rengusiems mokytojams už jų indėlį į mokinių sugebėjimą įkvėpti mokinius ieškoti naujų sprendimų, siekti aukščiausių tikslų, įžiebti aistrą mokslui ir inžinerijai.