Kauno rajono TAU projektas „Meno terapija“

Atgal

Kauno rajono TAU projektas „Meno terapija“

  2023-12-20

Kauno rajono švietimo centras, bendradarbiaudamas su Zapyškio bendruomenės centru, pateikė paraišką ir 2023 m. spalio-gruodžio mėn. įgyvendino neformaliojo suaugusiųjų švietimo programą „Meno terapija“, kurios metu buvo organizuojamos teorinės paskaitos, po jų – praktinės dirbtuvės Kauno rajono trečiojo amžiaus universiteto studentams šiomis temomis:
  • „Stiklo papuošalų gamyba“ (2023-10-12; 2023-10-19), lektorė Valda Verikaitė;
  • Šilko marginimas dažais ir augalais“ (2023-10-10; 2023-10-18; 2023-11-09), lektorė Marija Deksnienė;
  • „Rugio šiaudo spindesys“ ir „Advento vainikų dirbtuvės“ (2023-11-14; 2023-11-20; 2023-11-28), lektorė Jurgita Treinytė.
Teorinių užsiėmimų metu lektorės supažindino programos dalyvius su meno terapijos paskirtimi ir principais bei kuriama pridėtine verte. Pristatydamos savo amatą, lektorės stengėsi ne tik išmokyti programos dalyves tam tikrų įgūdžių, bet ir stengėsi jas įkvėpti pasitikėjimo savo jėgomis, kūrybinėmis galiomis; skatino bendravimą ir bendradarbiavimą.
Stiklo papuošalų gamybos užsiėmimuose buvo aptarti darbo su stiklu įrankiai ir papuošalų gamybos technologija; darbo saugos priemonės, spalvų derinimo principai. Rankdarbių kūrimo dirbtuvėse programos dalyvės praktiškai pritaikė įgytas žinias. Pirmųjų praktinių dirbtuvių metu jos gamino kaklo papuošalus, antrųjų – sages ir auskarus.
Antroji programos tema buvo „Šilko marginimas dažais ir augalais“. Teorinių užsiėmimų metu lektorė pristatė ir analizavo šias temas: šilko gamybos istorija, augalų rinkimas ir kolekcionavimas, šilko marginimo technikos: ekomarginimas (ekoprintas - rūdimis, ciberžole, svogūnų lukštais, aronijos uogomis, indigu ir t.t.), marginimas šilko dažais, kombinuotas marginimas dažais ir augalais. Po teorinės dalies vyko kūrybinės dirbtuvės, kurių metu programos dalyvės margino šilko šalikus, naudodamos augalus ir šilko dažus.
Trečioji tema – augalinių mežiagų panaudojimas dekoracijų gamybai. Vyko dirbtuvės šiomis temomis „Rugio šiaudo spindesys“ ir „Adventinių vainikų dirbtuvės“. Tautodailininkė Jurgita Treinytė vedė šiaudinių dekoracijų gamybos dirbtuves bei skaitė paskaitas šiomis temomis: Kalėdų papročiai, kalėdinių dekoracijų gamybos tradicijos, šiaudo paruošimo technologija, krikščioniška pasaulėžiūra, simboliai liaudies kūryboje, kultūrinis paveldas ir jo pritaikymas šiuolaikinių žmonių poreikiams. Praktinių užsiėmimų metu programos dalyvės gamino reketukus – šiaudinių sodų detales, kalėdines dekoracijas ir šiaudinius angelus, sakraliosios geometrijos pavyzdžius.
Programos metu dalyvės lavino smulkiosios motorikos įgūdžius, kurie yra ypač svarbus vyresniame amžiuje. Taip pat, kūrė papuošalus, aksesuarus ir puošmenas sau ir savo artimiesiems. Po kiekvienų kūrybinių dirbtuvių programos dalyviai galėjo pasidžiaugti savo sukurtais rezultatais. Tai buvo ypač svarbu ugdant vyresnio amžiaus žmonių pasitikėjimą savo jėgomis, ugdant jų psichologinį atsparumą bei stiprinant mokymosi motyvaciją.
Programoje buvo naudojami šie metodai: įtraukiančios paskaitos, praktinis darbas grupėse ir individualiai, diskusijos, refleksija.
Programos dalyviai patobulino pažintinę, asmeninę, socialinę-emocinę, iniciatyvumo ir kūrybiškumo bei komunikacinę kompetencijas.
Informacinės žinutės apie įgyvendinamą projektą ir dalyvių įspūdžius buvo viešinamos Kauno rajono trečiojo amžiaus universiteto Facebook paskyroje:
Apie stiklinių papuošalų gamybą: https://shorturl.at/qv125
Apie šilko marginimą augalais: https://shorturl.at/itOP7
img01
img02
img03
img04
img05
img06