Naratyvinis žaidimas darželyje

Atgal

Naratyvinis žaidimas darželyje

  2023-11-23

Garliavos lopšelyje-darželyje „Eglutė“ lapkričio 23 d. organizuota metodinė diena Kauno r. ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo mokytojams „Naratyvinio žaidimo iššūkiai ir perspektyvos“. Įstaigos mokytojų komanda pristatė gerąją praktinio darbo patirtį, kaip reikia planuoti, organizuoti ir žaisti naratyvinį žaidimą su 4-6 metų ugdytiniais. Paskleidėme žinią susirinkusiems apie šio žaidimo svarbą vaikų ugdymo(-si) procese. Naratyvinis žaidimas tai kolektyvinis vaidmenų žaidimas, kurio metu vaikai ir suaugusieji kuria bendrą siužetą. Tai kūrybiška veikla, kuri lavina ugdytinių vaizduotę, kūrybiškumą, valią, norų ir jausmų valdymą. Žaidimo metu galima stebėti ir fiksuoti vaikų sugebėjimus ir pasiekimus.
Garliavos lopšelio-darželio „Eglutė“ priešmokyklinio ugdymo mokytoja Aušra Sareikienė pristatė žaidimo dienoraštį, kuris pildomas žaidžiant naratyvinį žaidimą. Ikimokyklinio ugdymo mokytoja Lina Adomaitienė pasidalijo patirtimi kaip pateikti intrigą ir sutelkti ikimokyklinės grupės vaikus žaidimui „Ozo šalies burtininkas“. Priešmokyklinio ugdymo mokytojos Dalia ir Indrė pastebėjo, kad jų naratyvo istorija gimė iš projekto „Kaip padėti paršeliui susidraugauti?“ Priešmokyklinės grupės ugdytiniai žaidimo metu susitiko su „vilku“ ir sprendė įvairius bendravimo ir draugystės iššūkius. Ikimokyklinio ugdymo mokytoja Sigita Miliauskienė akcentavo, kad naratyvinio žaidimo istoriją galima kurti ir įvairių bendruomenės švenčių metu, pateikiant tinkamu laiku įvairias užuominas. Meninio ugdymo mokytoja Zita Butiškytė pristačiusi ugdytinių vaidybos spektaklį „ Eglė žalčių karalienė“ - atskleidė kuo teatrinė veikla skiriasi nuo naratyvinio žaidimo istorijos.
img01
Daugelį susirinkusių mokytojų suintrigavo pateiktos naratyvinio žaidimo istorijos. Kauno r. mokytojos, dalyvavusios metodinėje dienoje ketina išbandyti su ugdytiniais naratyvinį žaidimą dar šiais mokslo metais. Tad norime palinkėti sėkmės žaidžiant ir kuriant naratyvinio žaidimo istorijas.
Danutė Jankauskienė
Garliavos l.-d. „Eglutė“
direktoriaus pavaduotoja ugdymui