Mokymai Bari mieste Italijoje

Atgal

Mokymai Bari mieste Italijoje

  2023-09-13

Šeši Kauno rajono TAU prorektoriai (Antanas Švedas, Aldona Čibirienė, Elvyra Matveičikienė, Rima Šuliokienė, Daiva Garbaliauskienė ir Snieguolė Čiubelienė) rugsėjo 11-15 dienomis dalyvavo mokymuose Bari mieste Italijoje pagal Erasmus+ mobilumo projektą Nr. 2023-1-LT01-KA121-ADU-000130976.
Programos dalyviai turėjo galimybę susipažinti su Italijos švietimo sistema, vyresnio amžiaus asmenų mokymosi galimybėmis, pristatė Kauno rajono TAU veiklą bei dalyvavo diskusijoje „Vyresnio amžiaus asmenų galimybės Italijoje ir Lietuvoje. Panašumai ir skirtumai".Teorines paskaitas papildė lankymasis suaugusiųjų neformaliojo švietimo įstaigose ir miestelio šventėje. Mokymų dalyviai bendravo ne tik anglų, bet ir italų kalba, plėtojo bendradarbiavimo ir tarpkultūrinę kompetenciją.
Mokymų metu programos dalyviai apsilankė Italijos Carpino miesto senelių dienos centre „URIA". Dalinosi patirtimi, kaip atliepti vietos bendruomenės vyresnio amžiaus žmonių įtraukties ir užimtumo poreikius. Lankydamiesi senelių dienos centre, stebėjo veiklas, kartu su dalyvavo kūrybinėse dirbtuvėse, bendravo su darbuotojais ir centro lankytojais, aptarė savanoriavimo galimybės vietos bendruomenėje. Rugsėjo 13 dieną TAU prorektoriai susitiko su Trečiojo Amžiaus Universiteto Foggia provincijos San Giovanni Rotondo filialo ir UNIVERSITA' DELLE TRE ETA' SAN NICANDRO GARGANICO atstovais. Užmezgė dalykinius kontaktus, išklausė paskaitą „Socialiniai senėjimo ypatumai. Italijos patirtis, skatinant vyresnio amžiaus asmenų savarankiškumą, aktyvų socialinį gyvenimą ir savanorystę", sužinojo, kokia vyresnio amžiaus žmonių įtraukties politika Italijoje, kaip skatinama jų savanoriška veikla. Mokymų dalyviai turėjo galimybę pažinti Italijos kulinarinį paveldą, drauge gamino šiam kraštui būdingus patiekalus, plėtojo kalbinę ir tarpkultūrinę kompetenciją.
Ketvirtą mokymų dieną TAU prorektoriai dalyvavo praktiniuose u-siėmimuose, kuriuos vedė psicholigas Marco Esposito. Jis supažindino su aktyvios meditacijos būdais, pamokė kaip gilintis ne tik į savo ne tik fizinę, bet ir dvasinę būseną. Taikydami netradicinius metodus programos dalyviai gebės ateityje įveikti įtampą ir stresą, patiriamą savo darbo aplinkoje ir asmeniniame gyvenime.
Paskutinioji mokymų diena buvo skirta kultūrinės kompetencijos tobulinimui. TAU prorektoriai domėjosi vietos kultūrinio paveldo objektais, žymių žmonių gyvenimu ir veikla. Didžiausią įspūdį paliko Tėvo Pijaus vienuolyno muziejaus lankymas, gido pasakojimas apie šventojo gyvenimą ir stebuklus.
Tikime, kad įgytomis žiniomis mokymų dalyviai pasidalins su savo studentais ir kitais TAU bendruomenės nariais.
img01
img01
img01