Suaugusiųjų mokymosi savaitei 2022 pasibaigus

Atgal

Suaugusiųjų mokymosi savaitei 2022 pasibaigus

  2022-11-25

Lapkričio 21–25 dienomis visoje Lietuvoje vyko nacionalinė suaugusiųjų mokymosi savaitė „Mokymosi siluetai“. Šios savaitės metu vyko gausybė mokymosi renginių, kuriuos organizavo ne tik suaugusiųjų formalųjį švietimą vykdančios institucijos, bet ir švietimo centrai, bibliotekos, muziejai, trečiojo amžiaus universitetai, įvairios nevyriausybinės ir verslo organizacijos, bendruomenės bei atskiri mokytojai. Kauno rajone Savaitė taip pat buvo gausi renginių – jų vyko net 48! Rajono gyventojai galėjo dalyvauti įvairiose paskaitose, kūrybinėse dirbtuvėse, protmūšiuose, skaitmeninio raštingumo mokymuose ir net sporto fiestoje.

Lapkričio 18 d. Kauno rajono švietimo centro direktorė Laimutė Ruzgienė ir metodininkė-neformaliojo suaugusiųjų švietimo koordinatorė Loreta Montrimaitė dalyvavo Suaugusiųjų mokymosi savaitės atidarymo renginyje Joniškyje. Ten turėjo progą ne tik susitikti ir pabendrauti su kitų rajonų suaugusiųjų švietėjais ir besimokančiais, bet ir paklausyti Vilniaus universiteto Filosofijos instituto profesoriaus ir Masačusetso technologijų instituto afilijuotojo mokslininko Kristupo Saboliaus paskaitos „Žaidžiantis protas“, pasveikinti Metų. andragogę – Viliją Lukošiūnienę, LSŠA projektinės veiklos ekspertę dr. Viliją Lukošūnienę, sudalyvauti net keliose kūrybinėse dirbtuvėse.

img02

Apie Savaitės atidarymą, suaugusiųjų mokymąsi ir žaidžiantį protą skaitykite Renatos Jankevičienė, Lietuvos suaugusiųjų švietimo asociacijos valdybos narės ir Panevėžio rajono švgietimo centro direktoriaus pavaduotojos straipsnyje „Suaugusiųjų mokymosi savaitės atgarsiai: žaidžiantis Kristupo Saboliaus herojaus protas“: https://bit.ly/3GVcSUq

Nuotraukų galeriją galite peržvelgti Joniškio rajono švietimo centro Facebook paskyroje: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063269197451

 
Lapkričio 24 d. įvyko Švietimo centro organizuota filosofo, eseisto Liutauro Degėsio paskaita „Gyvenimas ir mokymasis – procesas ir eksperimentas“. Kalbėjome, kaip svarbu suprasti save ir kitus, kodėl svarbu nuolat mokytis ir keistis, ir kodėl verta abejoti egzistuojančiais dalykais/faktais/prietarais.
Renginio įrašą kviečiame pasižiūrėti Kauno rajono savivaldybės viešojoje bibliotekos „YouTube“ kanalu:
 
Prieš paskaitą vyko Kauno krašto neformalųjį suaugusiųjų mokymą vykdančių organizacijų ir instituacijų apvalaus stalo diskusija „Gyvenimas ir mokymasis: kartu ar atskirai?“. Nors diskusijoje daug dalyvių nebuvo, bet ji buvo labai konstruktyvi: ne tik aptarėme galimybes organizuoti gyventojų mokymosi poreikių tyrimus, bet ir numatėme žingsnius, kaip būtų galima stiprinti Kauno rajono ir Kauno regiono suaugusiųjų švietimo institucijų bendradarbiavimą.
 
Lapkričio 25 d. vykjo EPALE Kauno regiono ekspertės doc. Dr. Elenos Trepulės surengtas internetinis seminaras „Suaugusiųjų mokymosi savaitė – suaugusiųjų mokymasis ir tobulėjimas“. Seminaro metu Loreta Montrimaitė, Kauno rajono švietimo centro metodininkė-neformaliojo suaugusiųjų švietimo ir tęstinio mokymosi koordinatorė, šiame seminare skaitė 2 pranešimus: pristatė Kauno rajono bendruomenių mokymosi iniciatyvas, kurias 2022 m. finansavo Kauno rajono savivaldybė (finansuotų programų sąrašą rasite čia ) ir kalbėjo apie andragogų-suaugusiųjų mokytojų kompetencijų tobulinimą (pranešimas „Ar gali andragogai suteikti besimokančiam sparnus?“). Edita Žaromskienė, Kauno rajono TAU rektorė, papasakojo apie vyresnio amžiaus asmenų savanorystės skatinimą per Senjorų apdovanojimų programą įgyvendinant Erasmus+ strateginių partnerysčių projektą "Keep going, reach goals, get an award: Empowering senior volunteerism". Renginio dalyviai turėjo puikią galimybę pasidalinti geraja darbo patirtimi ir pasisemti idėjų bei minčių ateities planams ir būsimiems projektams rengti.
 
Savaitės metu ypatingas dėmesys buvo atkreiptas į mokymosi bendruomenėje ir su bendruomene. Kviečiame pažiūrėi/pasiklausyti „Žinių radijo“ laidos „Kas yra mokymosi bendruomenės ir kaip jose mokosi suaugusieji?“ įrašą: https://bit.ly/3FkuIyZ Tikrai išgirsite naudingų įžvalgų, o gal kils idėjų būsimoms veikloms suaugusiųjų švietimo srityje.
 
O kokia yra suaugusiųjų švietimo situacija Lietuvoje ir užsienyje, galite paskaityti straipsnyje-interviu su Vytauto Didžiojo universiteto Švietimo akademijos profesore ir Lietuvos suaugusiųjų švietimo asociacijos tarybos nare Genute Geviliene „Mūsų lyderiai. Interviu su profesore Genute Gedviliene: „Mokymasis ir pagarba besimokančiajam teikia žmogišką džiaugsmą...“: https://bit.ly/3XKkM8P
img01