„Mokyklos biblioteka- bendruomenės poreikiams“

Atgal

„Mokyklos biblioteka- bendruomenės poreikiams“

  2022-11-10

Lapkričio 10 dieną vyko nuotolinė respublikinė mokyklų darbuotojų konferencija „Mokyklos biblioteka - bendruomenės poreikiams“, kurią Kauno rajono švietimo centras organizavo kartu su Lietuvos mokyklų darbuotojų asociacija (LMBDA). Konferencijos tikslas - aptarti  mokyklos bibliotekos vaidmenį švietimo bendruomenėje.
Renginio metu buvo kalbama apie tai, kokios bibliotekos reikia šiuolaikinei mokyklai, kokios veiklos turi būti vykdomos mokyklos bibliotekoje, siekiant teikti inovatyvias, XXI amžiaus  mokyklos bendruomenės  poreikius atitinkančias, paslaugas. Konferencijoje dalyvavo gausus būrys mokyklų bibliotekų darbuotojų (240) iš įvairių Lieuvos mokyklų, pranešimus skaitė Nacionalinės švietimo agentūros, mokslo ir švietimo bendruomenių atstovai.
Konferencijos metu aptarta daug įdomių temų. Pavyzdžiui,  Nacionalinės švietimo agentūros ugdymo departamento direktorius Vaino Brazdeikis, kalbėjo apie atnaujintas ugdymo turinio programas ir kaip mokyklų bibliotekos turėtų prisidėti prie šių programų įgyvendinimo. 
EdTech centro administracinės grupės vadovė Vilma Venta Jankūnė pristatė  „Skaitmeninės švietimo transformacijos („EdTech“)“  veiklas bei mokytojų ir mokyklų bibliotekininkų bendradarbiavimo galimybes
Romos universiteto profesorė Luisa Marquardt kėlė klausimus: kokia yra mokyklų bibliotekų padėtis Lietuvoje?; Kaip mokyklų bibliotekos reaguoja į vykstančius pokyčius?; Kokias vartotojų  kompetencijas tobulina?  Šiuos klausimus profesorė gvildeno lygindama Lietuvos ir Italijos mokyklų bibliotekas.
Įdomus buvo Karalienės Mortos mokyklos Kaune vadovės Dovilės Manukian pranešimas „Biblioteka atvira visiems - mokytojams, mokiniams, tėveliams".   Šios įstaigos  bibliotekoje suteikiamos puikios galimybės draugauti su knyga, mokytis, kurti, tobulėti visai mokyklos bendruomenei.
Kaip, žaidžiant kartu su vaikais, mokyti juos ne tik  skaityti, bet ir suprasti tekstą, kalbėjo rašytojas, žurnalo „Laimiukas“ redaktorius Virgis Šidlauskas.
Šveicarijos lietuvių bendruomenės valdybos pirmininkė, pedagogė Jūratė Caspersen dalijosi aktualia Šveicarijos mokyklų skaitymo skatinimo patirtimi.
Konferencija baigė  Anykščių Jono Biliūno gimnazijos moksleivės Elžbieta Bugailiškytė  ir Ugnė Timukaitė pastebėjimu, kad mokyklos biblioteka yra tokia vieta, kur tiesiog gera būti, ieškoti įkvėpimo, bendrauti, kurti, tobulėti.