„Kurdami skatiname skaityti”

Atgal

„Kurdami skatiname skaityti”

  2022-10-11

Spalio 11 d. Kauno rajono mokyklų bibliotekininkai svečiavosi Anykščių Jono Biliūno gimnazijos bibliotekoje, čia buvo šiltai priimti šių metų vaikų literatūros premijos laureatės, gimnazijos bibliotekos vedėjos Renatos Miškinienės. Renata pristatė biblioteką, papasakojo apie skaitymo ugdymo būdus ir formas, kurias ji naudoja lavindama jaunąjį skaitytoją. Daugelis bibliotekos iniciatyvų yra tapusios įdomaus ir aktyvaus J. Biliūno gimnazijos gyvenimo dalimi:
  • „Skaitytojų klubas“, čia prakalbinami tekstai į gimnaziją pakviečia menininkus, literatus, mokytojus, visuomenės veikėjus, kurie per pristatomus literatūrinius kūrinius su mokiniais diskutuoja aktualiomis temomis.
  • „Vieno kūrinio galerija“, kurioje savo meninę kūrybą pristato kiekvienas to norintis mokinys. Tai – meninės saviraiškos erdvė, kurioje jaunas kūrėjas atidarymo metu susirinkusiai auditorijai pristato tik vieną savo darbą.
  •  Gimnazijos „Skaitytojo konstitucija“. Mokiniai siūlė skaitymo idėjas ir sukūrė skaitymo kodeksą.
Bibliotekos vedėja R. Miškinienė yra ir neformalių renginių organizatorė, dalyvauja tarptautiniuose kino projektuose, vadovauja „Kino klubui“, kartu su mokiniais dalyvauja tarptautiniuose Prancūzijos, Ispanijos kino projektuose.
Susitikimo metu daug diskutavome apie kasdienę mokyklos bibliotekos veiklą, apie tai, kad gyvename nuolatinės informacijos sraute, turime išmokti ją valdyti, atsirinkti, kritiškai vertinti, pritaikyti ir padėti jaunam žmogui, kuris ieško atsakymų. Jeigu pavyksta jį įtraukti į kūrybinę veiklą ar pasiūlyti knygą, kuri atitinka mokinio vidinius poreikius, įvyksta jungtis ir skaitymas tampa pagalbos įrankiu. Tai ir yra  tikrasis skaitymo skatinimas.