Laukiniai „Pelėdžiukų” grupės nuotykiai

Atgal

Laukiniai „Pelėdžiukų” grupės nuotykiai

  2020-12-01

Nuo šių metų rugsėjo Kauno rajone, Girionių darželyje atsidarė viena ypatinga mišraus amžiaus (3-5 m.) vaikų lauko grupė - „Pelėdžiukai“. Mes, mokytojos, labai apsidžiaugėme tokia galimybe ugdyti vaikus pasitelkiant gamtos galias, auginti juos išnaudojant visas nuostabios Girionių gamtos galimybes.  Šią idėją pasiūlė Kauno r. meras V. Makūnas, o ją padėjo įgyvendinti Kauno r. savivaldybė bei Švietimo, kultūros ir sporto skyrius,  mūsų darželio direktorė J. Vasiliauskienė ir pavaduotoja ugdymui A. Šiugždienė.
Grupę lanko 15- ka mišraus amžiaus vaikų, vienu metu dirba dvi pedagogės. Mūsų lauko darželio pastatėlis yra prie pagrindinio darželio pastato ir primena pasakų namelį. Čia mes turime patalpas rūbinei, valgomajam ir prausyklai. Miega vaikai mūsų „pasakų namelyje“ ant čiužinukų, susisukę į šiltus miegmaišius. Žaisti čia ateiname itin retai, nes visą laiką praleidžiame lauke. Mums atitekusi teritorija – smagi nuokalnė, priaugusi aukštų ąžuolų ir pušų. Čia vaikai mėgsta žaisti, bėgioti, slapstytis, ekspermentuoti. Po truputį kuriame ugdomąją aplinką - pakabintos karstynės,  laipynės, supynės, įkasti kelmeliai, funkcinės lentos, iš palečių pagaminta virtuvėlė - visa tai gera pradžia. Mūsų teritorijoje taip pat „apsigyveno“ amfiteatras. Tai vieta, kur vaikai mėgsta vaidinti, improvizuoti, pasijausti aktoriais. Tik atidarius vartukus patenkame į miško glėbį, o paėjėję kelis šimtus metrų atsiduriame Kauno marių pakrantėje.  Tad daug laiko praleidžiame žygiuose, tyrinėdami mišką, besidžiaugdami išpuoselėtu Girionių parku. Pastebėjome, kad vaikai tapo daug savarankiškesni, labiau pasitiki savo jėgomis, pagerėjo jų pastabumas, nes gamtos pasaulis tapo jiems daug artimesnis. Jie geba pasidžiaugti miško garsais, išgirsti paukščių čiulbėjimą, įdomus tampa net rasos lašelis, net kiekvienas medis ar krūmas turi ką papasakoti. Smagu stebėti, kiek įdomios veiklos mažieji patys susikuria - čia jie tyrinėtojai, ieškantys dinozaurų pėdsakų, čia gamtininkai, tyrinėjantys sliekų ar sraigių gyvenimą, kuriantys jiems „namučius“, čia ekspermentatoriai, gebantys pasigaminti dažus, sumaišydami purvą su vandeniu. Išmokome džiaugtis ne tik saulėtom, šviesiom dienelėm, bet ir švelniu lietučiu, kuris visai netrukdo mums eiti į žygius, karstytis medžiais ar braidyti balose. Juk svarbu ne oras, o tinkama apranga ir gera nuotaika, o jos mums niekada nepristinga.
Ugdymas gamtoje šioks toks iššūkis mums, pedagogėms, nes turime pasiekti tų pačių kompetencijų kaip ir tradicinėse darželio grupėse. Kadien atrandame daug įdomių ir nestandartinių sprendimų, kaip panaudojant gamtinę medžiagą, žaidimus, tyrinėjimus gamtoje, visapusiškai ugdyti vaikus. Visą spalio mėnesį vykdėme įdomų projektą „Rudeninės pelėdžiukų pasakos“, kuris buvo orientuotas į vaikų kalbinių, meninių ir pažintinių gebėjimų lavinimą. Vaikai ne tik rinko informaciją apie pelėdas, daug sužinojo apie jų gyvenimo būdą, bet  kartu su auklėtojomis ir tėveliais kūrė pasakas. Vėliau labai džiaugėsi savo sukurtais darbais: pasakų knyga ir įvairiais „pelėdiniais“ darbeliais. Mokosi mažieji savo sukurtas pasakas ir darbelius pristatyti per ryto rato „televizorių“, vaidindami „Trys vaikiukai pelėdžiukai“.
Didžiausias džiaugsmas išvykų metu laužavietėje kepti bulves, įsuktas į foliją. Penktadienis - mūsų pramogų ir maisto ruošimo diena, tad kuriame savo nuostabų lauko židinį ir kepame žefyriukus, čeburekus, ar dešreles bei visi draugiškai vaišinamės, prisimindami, ką išmokome ir sužinojome per savaitę.
Šiuo metu, kai dienos trumpėja ir greitai temsta, „pelėdžiukai“ nenusimena - prasideda smagūs nuotykiai tamsoje. Panaudojant prožektorius žaidžiame slėpynių, orientuojamės tamsoje, ieškome lobių...
Gera lauko darželyje vaikams augti. Jie nuo mažens jaučiasi gamtos dalimi, pripranta ja rūpintis, stebi pokyčius. Keliaudami į žygius dažnai surenkame išmėtytas šiukšles, taip žingsnis po žingsnio mokomės būti atsakingais šios žemės gyventojais, nes žemė - visų mūsų namai.

 

Mokytoja Gailutė Bykovienė